קשיים בגיבוש ובתחושת זהות
זהות, בחירות והחלטות
במהלך החיים אנחנו נדרשים לקבל אינסוף החלטות, לבחור המון בחירות, גדולות וקטנות. הבחירות המרכזיות שלנו מגדירות ובונות את נתיב חיינו- מה ללמוד? איזו עבודה לבחור? עם מי להתחתן? איפה לגור? ההחלטות הקטנות שלנו מעצבות את היומיום- מה עמדתנו בהתלבטות בעבודה? למי נצביע? מה לאכול? לאיזה סרט ללכת?
איך אנחנו מקבלים החלטות? איך יודעים מה נכון לנו? מתוך עצמנו. כשעצמנו הוא בעצם הזהות שלנו. זהות היא תחושה בסיסית ויציבה יחסית של תכונות, משאלות, כישרונות ורצונות שמגדירה עבורנו מי אנחנו. גיבוש זהות קורה במהלך החיים כשאנחנו לומדים להכיר את עצמנו: מה אנחנו אוהבים, מה עושה לנו טוב, מה חשוב לנו, במה אנחנו מאמינים. מתוך התנסויות החיים שלנו אנו מכירים בכישרונות ובמגבלות שלנו, כשההכרה הזו היא חלק מתחושת זהות.
גיבוש זהות בסיסית קורה בדרך כלל עד סוף גיל ההתבגרות. תקופת ההתבגרות היא “תקופה קריטית” בענייני זהות, בה המתבגר בוחן את עצמו באופן אינטנסיבי במצבים שונים מול חברים והורים ומפתח איזו מוכרות וודאות כלפי עצמו- “אני כזה”. עם זאת גם לאחר ההתבגרות הזהות ממשיכה להתעצב ומשתנה במהלך החיים. בדרך כלל מעברים שגורמים לשינוי תפקיד (כמו שינוי עבודה, תחילת הורות, יציאה לפנסיה) מובילים לעיצוב מחודש ולעיתים לתהיה מחודשת על זהותנו.
חיפוש זהות דרמטי או גיבוש זהות “זורם”?
אצל חלקנו חיפוש זהות הוא תהליך מודע ולעיתים דרמטי. הוא מתבטא בהתלבטויות על זהות מינית, דתית, מגדרית, או בכלל- על הסיפוק וההתאמה שלנו לדרך חיים מסוימת. התלבטויות כאלה מתניעות לעיתים תהליך של שינוי מהותי כמו יציאה מהארון, חזרה בתשובה, חזרה בשאלה, או שינוי משמעותי אחר בדרך חיים. “לידות” שכאלה כוללות גם כאבים, לעיתים לא מבוטלים. איך משלבים “אני” ישן וחדש? איך חווים רצף עם עצמנו? האם ניתן להרגיש שלמות עם הזהות והבחירות החדשות אך להמשיך לאהוב חלקים ישנים שלנו? איך מנהלים קשר עם אנשים שחשובים לנו ולעיתים מתקשים לקבל את האני החדש?
גם כשחיפוש הזהות לא דרמטי, כשאנחנו “זורמים” ולא יוצרים שינוי גדול בדרך החיים שלנו, גיבוש זהות הוא תהליך חשוב ומשמעותי. הוא קורה מעל ומתחת לפני הקרקע, בשאלות ובחירות של שייכות חברתית, של דמיון ושוני ביחס להורים שלנו, של מה מניע אותנו- ציפיות של הסביבה? מרד בציפיות הללו? חיפוש פנימי? השאלות הללו, לעיתים מודעות ולעיתים מתבשלות בפנים, והתשובות המתהוות עליהן יוצרות שינויים ובחירות. יוצרות זהות.
קשיי זהות בתקופות מועדות ובכלל
התלבטות ובלבול זמני לגבי החלטות הם דבר טבעי ובריא, חלק מתהליך שאנחנו עוברים כדי להגדיר לעצמנו מה נכון עבורנו. עם זאת, קושי מתמשך בקבלת החלטות ותחושה של חוסר שלמות שמלווה גם לאחר קבלת ההחלטה מכוונים לקשיי זהות. גם תחושות כללית של חוסר כיוון, חוסר בהירות, בלבול, ניכור ושעמום אופייניות לקשיי זהות.
תקופות מסוימות בחיים מועדות להתלבטות משמעותית ולבלבול. בתחילת שנות העשרים אחרי שנים רבות של מסגרות שמגדירות אותנו ואת מעשינו אנחנו פתאום עומדים ברשות עצמנו. אל השאיפה העמוקה מהאוויר החופשי מתלווים שמחה אך גם פחד ובלבול. מה אני רוצה לעשות? מה מתאים לי? במה לבחור? תוך שנים ספורות אנחנו נדרשים לקבל החלטות שמעצבות את חיינו מבחינת בחירת בן זוג ומקצוע. התקופה הזו תובעת מאיתנו התבוננות פנימה וחיפוש אחר הקול שלנו, הזהות שלנו. התרחקותו של קו הסיום של גיל ההתבגרות בשנים האחרונות אל תוך שנות העשרים גורמת לזה שלא תמיד קל לנו לתת תשובה ולבחור. תקופה זו אופיינית לביטוי של קשיי גיבוש זהות שמובילים לתחושה של “אבידות” וקושי בהתחייבות ובחירה שלמה.
גם משברים ושינויי תפקיד מועדים להעלות על פני השטח קשיי זהות. סיום תואר, נישואין, הורות, עזיבה של ילדים את הבית, יציאה לפנסיה ובודאי פיטורין, גירושין או מוות של קרוב הם מצבי חיים שהשינוי בהם מחייב אותנו לבחירה מחודשת. אנו ניצבים מול עצמנו ונדרשים להתבונן פנימה ולהחליט- מה עכשיו? לאן הולכים? במה בוחרים?
טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לקשיים בבחירה או בגיבוש זהות. בתקופות מבלבלות או במצב של קושי עקבי בבחירה ובהחלטות, טיפול יכול לסייע להתחבר לייחודיות ולקול האישי בפנים. ההתבוננות המשותפת מאפשרת לחוש יותר בהירות ביחס לרצונות שלנו. קשר טיפולי מאפשר מרחב להתפתחות של העצמי. מתוך העצמי הגדל והזהות המתחזקת קל יותר לבחור ולהחליט, לשנות מסלול קיים או לחוש יותר שלמים עם מה שיש, לעצב את חיינו בצורה משמעותית ואמיתית.