איך יוצאים מזה?
טיפול בדיכאון: להאמין שיכול להיות אחרת
דיכאון משפיע על כל מי שאנחנו. הוא צובע בשחור את המבט על עצמינו, על החיים שלנו, על מה שעשינו בעבר ועל האפשרויות שלנו בעתיד. הוא פוגע באנרגיה ובחיות ומוביל לעייפות גדולה, פיזית ונפשית שעוטפת הכל. אין כוח לכלום. כלום לא מהנה, כלום לא ממלא. תחושות של ריקנות, עצב וייאוש הן כל מה שיש. מתוך המצב הזה גם טיפול בדיכאון נראה חסר טעם וחסר סיכוי. מתוך האמונה ששום דבר טוב יכול לקרות וכלום לא יכול להשתנות קשה להאמין בטיפול וקשה לפנות ולבקש אותו. לפעמים נשארת תקווה אך אין אנרגיה לחפש טיפול בדיכאון. במילים אחרות, חלק מהדיכאון הוא קושי לקוות שיכול להיות אחרת ופעמים רבות הסביבה הקרובה צריכה להאמין בשביל האדם ששיפור אפשרי והיא שיוזמת, דוחפת ומפנה את האדם להתחיל טיפול בדיכאון.
טיפול בדיכאון הוא חשוב, לפעמים קריטי ומציל חיים. הוא יכול להקל ולבסוף לרפא את הסבל הגדול בו שרוי מי שסובל מדיכאון. טיפול יכול לצמצם את הפגיעה של הדיכאון על אזורי חיים נרחבים ולאפשר לאדם לתפקד ולחזור לחייו. טיפול בדיכאון יכול לפעמים להשתמש בקושי כקרש קפיצה לצמיחה ושינוי בתוך הנפש ובמציאות החיצונית שהאדם מחפש (תוכלו לקרוא עוד בדף על צמיחה מתוך משבר).
קיימים שני אופני טיפול בדיכאון- טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי, כשניתן להיעזר באחד מהם או לשלב את שניהם יחד.
“לדבר על זה” האפשרות הפסיכולוגית בטיפול בדיכאון
טיפול פסיכולוגי מתמקד בהבנה של משמעות הדיכאון ומספק תמיכה בתקופה שמהווה לבטח אחת מהקשות בחיי האדם. הסימפטומים של דיכאון דומים אצל כולנו אבל הסיבות לדיכאון שונות. הבנה של הסיבות מאוד משמעותית לטיפול, כשסיבות הן גם הגורמים החיצוניים שהובילו לדיכאון, וגם (ובעיקר) הסיבות הפנימיות שמתקשרות אליו.
סיבות פנימיות? כן. מסתבר שלאותו אירוע חיצוני אנשים שונים מגיבים שונה מאוד. מדוע אדם אחד חווה את היציאה לפנסיה כשחרור והקלה ואחר נכנס לדיכאון? מדוע אדם אחד עובר תקופה קשה אחרי פיטורין אך יוצא ממנה ומחפש עבודה אחרת ואחר שוקע בדיכאון משתק שלא מאפשר לו להמשיך בחייו? טיפול בדיכאון מחפש את המשמעות האישית של האירועים עבורנו. המשמעות הזו קשורה למי שאנחנו, לאמונות שלנו על עצמנו, שנבנו במהלך חיינו, מאז הילדות.
לדוגמא, אם גדלנו בתחושה שאנחנו שווים משהו רק אם אנחנו “מספקים את הסחורה” כלומר, מצליחים, יהיה לנו מאוד קשה להתמודד עם כישלון. במצב כזה אירוע כמו פיטורין יגע בפצעים ישנים וכואבים של תחושות חוסר ערך. במהלך הטיפול ננסה להבין את הקולות הביקורתיים והמבטלים שבתוכנו ולבדוק- האם הם מוצדקים? מאיפה נובעים? עם הטיפול נוכל אולי לתת להם פחות מקום.
דיכאון לא תמיד קשור לאירוע ספציפי. לעיתים הוא נובע מתחושה מצטברת של תסכול, עוול או חוסר סיפוק. גם במקרים כאלה טיפול בדיכאון מתמקד בהבנת המשמעות שלו בחיי האדם. אולי מוזר לחשוב על סבל באופן חיובי אך יש מקרים שהדיכאון יכול לשרת אותנו. הוא פועל כתמרור עצור, מפסיק את השגרה כמו שהיא ומאפשר לנו לבדוק. מה לא מאוזן לנו בחיים? מה לא נכון? מה דורש שינוי? איזה רגשות אחרים רוחשים מתחת לפני השטח ולא מקבלים ביטוי? למה הם קשורים? ממה הם נובעים?
קחו לדוגמא אשה “מצליחה” (בקריטריונים של התרבות שלנו) עם בן זוג, ילדים ועבודה טובה, ששוקעת בתקופה של עצב עמוק. טיפול בדיכאון יתמקד בחשיבה על חייה ובמשמעות האמיתית שהיא חשה. אילו רגשות מלווים אותה? האם יש להם מקום? האם הם קשורים לחייה בהווה או גם לקולות פנימיים שמלווים אותה שנים ומרפים את ידיה? האם היא חשה סיפוק ומשמעות? במה הייתה בעצם רוצה לבחור אחרת? דיכאון קשור פעמים רבות לרגשות (לא תמיד מודעים) של זעם וחוסר אונים. הבנה שלהם ושל מקורם מאפשרת שינוי.
טיפול בדיכאון בעזרת תרופות
אך דיכאון לא תמיד נובע ישירות מסיבות פסיכולוגיות של החוויה שלנו את עצמנו ואת החיים. לעיתים הסיבה המרכזית לדיכאון היא ביולוגית והוא נובע מנטיה תורשתית או מחוסר איזון נוירו-כימי. במקרים כאלה (אך לא רק, תכף אסביר…) כדאי להיעזר בטיפול תרופתי. תרופות נגד דיכאון מתבססות על שינוי האיזון הנוירו- כימי. רובן עובדות על הגברת הזמינות של סרוטונין ו/ או נוראפינפרין במוח- חומרים כימיים שחוסר בהם מתקשר לסימפטומים של דיכאון.
תרופות נגד דיכאון מתחילות להשפיע בדרך כלל אחרי 3-6 שבועות. הן עוזרות מאוד “לצאת מהדיכאון” ותופעות הלוואי שלהן בדרך כלל לא מאוד משמעותיות. (לפעמים צריך לנסות כמה סוגי תרופות כדי להגיע לתרופה עם האפקט המקסימלי והכי פחות תופעות לוואי). במקרים של דיכאון קשה מאוד או חוזר כדאי מאוד להיעזר בתרופות. הן יכולות להחזיר לחיים ובלעדיהן הסבל לפעמים ארוך ובלתי נסבל, וגם הסיכון לאובדנות יכול להיות משמעותי.
מתי עוד כדאי להיעזר בתרופות? התשובה תלויה בגישה שלכם. כמו שלטיפול בכאב גרון חלקינו יקחו בקלות אנטיביוטיקה, אחרים יתלבטו ויחכו לתשובה של המשטח (אולי זה בכלל וירוס) ויש שיעדיפו לחכות שהטבע יעשה את שלו ובינתיים לעצור ולהיכנס למיטה. גם כשדיכאון נובע מסיבות פסיכולוגיות הוא יתבטא באותו חוסר איזון נוירו-כימי במוח שהתרופות יכולות לאזן. כך, השימוש בתרופות במהלך טיפול בדיכאון תלוי גם ברמת החומרה של הדיכאון וגם בגישה שלכם לתרופות.
גם אם בחרתם להשתמש בתרופות, לרוב כדאי לשלב אותן עם טיפול פסיכולוגי. התרופות מחזירות לאדם את כוחותיו ועוזרות להקלה בסימפטומים. החלק הנפשי של טיפול בדיכאון יכול לאפשר לצאת מהמשבר חזקים יותר. הבנת הגורם שהוביל לדיכאון והחלקים הנפשיים הקשורים אליו מאפשרת לנו ליצור שינוי בתוך עצמנו ובמציאות החיצונית שלנו. השינויים הללו הם הכוח הפנימי שלנו נגד דיכאון.
טיפול בדיכאון: יש סיכוי
ולסיום- טיפול בדיכאון עובד. פסיכולוגי או תרופתי, טיפול בדיכאון יכול להחזיר אותך לעצמך. בתוך החוויה הקשה של הדיכאון קשה לזכור את זה, קשה להאמין ולקוות, אבל יכול להיות אחרת. טיפול בדיכאון עוזר.